Vyberte stránku

Sny jsou neobyčejně zajímavý jev. Vědci a psychologové mají mnoho teorií proč vznikají a čeho jsou příznakem. Staré okultní snáře tvrdí, že podle snů se dá věštit budoucnost – například pokud se vám zdá, že jste šlápli do hovna, přijdou k vám brzy nečekané peníze. Psychoanalytik Sigmund Freud zase za vším viděl sex – sny prý vyjadřovaly sexuální touhy a frustrace. Já jsem podle empirického výzkumu na své osobě zjistila, že ty nejdivočejší sny znamenají, že jsem se na noc přežrala. Jisté ale je, že na snech se krásně projeví, kterak pracuje naše podvědomí, můžeme být překvapeni, jaké informace mozek vyhodnotí za nejzajímavější a jak s nimi dále pracuje.

Asi před dvěma týdny mě Winston vzal na rodinnou akci – dědeček slavil významné životní jubileum. Protože se tam měla dostavit celá jedna větev rodiny, odcházeli jsme z bytu náležitě vyvonění a nažehlení, což ale bylo úplně jedno, protože poté, co jsme do restaurace jeli půl hodiny na motorce, jsem již neměla ani dokonalý makeup, ani nadýchaný účes (helma), a moje šaty vypadaly, jako když je přes noc žvýkala nenechavá jalovice. Dědovi to nevadilo a myslím, že jsem se mu líbila, protože na mě dělal po dobu oběda vtipy a na závěr Winstonovi řekl, že jeho nejnovějším koníčkem je chození na svatby, a co s tím Winston míní dělat. Podle šířky mé pánve a mé chuti k jídlu dědeček musel usoudit, že jsem schopná povít klanu Smithových mnoho silných synů a krásných dcer a Winston dostal požehnání se mnou poměr udržovat.

Vyprávěla jsem pak o oslavě mamce a neopomněla jsem zmínit dědův nový koníček, kterým je chození na svatby. Ještě té noci se mamce zdál sen, kterak se vdávám, svatba to prý byla hrozná, protože se pařilo v jistém zakouřeném baru, kde jsme v minulosti několikrát vystupovali s kapelou, svatebčané museli spát v tělocvičně na karimatkách a ještě jsem nepozvala bráchu a babičku, která pak doma strašně brečela, zato ale mamka naprosto jistě ví, že u stolu na hostině vedle ní seděl Winstonův děda. Výklad snu: Mamka by si moc přála, abych se již konečně vdala, myslí si ale, že mám strašný vkus, takže svatba bude fiasko a navíc jsem nevděčné dítě, které nepozve vlastního bratra a babičku, oproti tomu děda druhé strany, kterého sice mamka nikdy neviděla, ale slyšela, že jeho koníčkem je chození na svatby, má místo u tabule jisté.

Jinak je ale mamka největší rodinný mystik a ve svých snech dokonce komunikuje s mrtvými. Nyní následuje menší vhled do rodinné kroniky. Prababička z mamčiny strany byla moc hodná a štědrá, pradědeček už se, kulantně řečeno, takovou laskavostí nevyznačoval a na své peníze byl vždy velmi opatrný (protiklady se přitahují). Když umřel, babička dala mamce nějaké peníze, které měl děda natajňačku našetřené (rozhodně to nebyl žádný velký obnos), aby si mamka konečně mohla koupit auto, které už dost nutně potřebovala, protože začala dojíždět za prací. Po dlouhém rozvažování a výčitkách svědomí mamka ojeté auto skutečně koupila. Noc nato ji ve snu navštívil dědeček – zjevil se u její postele a vztekle křičel “Kde jsou moje peníze?!” Mamka z toho byla několik dnů ve stresu. Vysvětlení tohoto zvláštního jevu jsou dvě – podvědomí mamce nesmyslně vyčítalo, že utratila zděděné peníze, a nebo ji skutečně navštívil rozhněvaný dědečkův duch. Když o pár let později umřela v požehnaném věku devadesáti let i prababička, která své jmění také přenechala mamce, své jediné vnučce, ze zděděných peněz mi mamka pomohla dovybavit pražský byt. V noci se jí zjevila babička, která se prý u její postele usmívala a spokojeně přikyvovala.

Mamka už je tedy ohledně astrálních setkání zběhlá, mně osobně se něco podobného přihodilo jen jednou – zdálo se mi, že sedím v obýváku se Sisinou a s dědou z tátovy strany, který je už dvanáct let po smrti. Chystali jsme se na vyhlášený kostelecký myslivecký ples, děda – zasloužilý myslivec – nám se Sisinou štědře naléval panáky a pravil: “Tak dopijeme tu slivovici a já pak načnu ferneta.“ Takováto komunikace se zemřelým byla zcela jiného druhu a měla jsem z ní příjemný pocit, takže se děda klidně zase někdy může stavit.

Snové zážitky se nevyhýbají ani Winstonovi. Jednou ráno se probudil dost zmatený a zaražený.

“Ježiši. Mně se zdály strašný sny.”

Odmlčel se. Po chvíli přemýšlení nejistě pokračoval.

“Hele, nezabili jsme v noci někoho, že ne?”

Žádná mrtvola se naštěstí nikde v bytě ani ve sklepě neválela, takže můj osobní výklad snu zněl, že se Winston prostě přežral na večerní grilovačce. Jenom doufám, že nás v blízké době nenavštíví žádný nový rozběsněný duch. Cizích duchů já se totiž bojím skoro stejně, jako hadů. 

 

Dědo?