Vyberte stránku

K dnešnímu dni je v Česku pět potvrzených případů nakažení koronavirem. To není vysoké číslo, přesto už stačila vypuknout panika, a to vlastně ještě dřív, než se tu nějaký případ vůbec potvrdil. Češi ve velkém vyrazili na nákupy, které by nasvědčovaly spíš příchodu třetí světové války. Regály s těstovinami v supermarketech zely prázdnotou, lidé si nakládali do nákupních vozíků i třicet kilo mouky a doručovatel Rohlíku mi úlevou skoro líbal ruce, když k nám nesl našich obvyklých sedm tašek, protože toho dne prý v jednom nákupu doručoval už i tašek osmdesát. Skoro nikde nejsou k dostání respirátory a roušky, což mě překvapuje, protože jsem vyjma asijských turistů ještě nikoho po Praze v roušce chodit neviděla – kde ty roušky teda jsou? Tak je aspoň noste, když jste si je koupili! 

U nás doma jsme zatím nad věcí, Win mi zakázal dělat jakékoliv zásoby protože a) máme malý byt a moc by se nám toho sem nevešlo, b) tu mouku a rejži by akorát sežrali moli a mohli bysme to vyhodit a vyhazovat jídlo je hřích, c) žádná potravinová krize nepřijde, zásobování bude fungovat, d) pokud by přece jen zásobování fungovat přestalo, budou nám tři balíčky kolínek úplně k ničemu, protože nastane rozvrat společnosti, lidi se budou zabíjet, kolaps civilizace, ohně v ulicích, zdivočelí domácí mazlíčci běhající mezi odpadky a hledající kořist, e) pokud nastane kolaps civilizace, Win vyrazí rabovat, aby sehnal pro svou ženu obživu, no kdovíproč mě to až tak neuklidnilo, ale tak jako tak zásoby doma nesyslíme. 

Se Sisinou jsme problematiku nové světové hrozby zevrubně probraly, usoudily jsme, že se prozatím nebudeme znepokojovat, ale že aspoň ten dezinfekční gel na ruce si pořídíme, koneckonců, pražská MHD je beztak zahumusená i bez koronaviru, a takovej gelík se narozdíl od potravin nezkazí. Jenže, vážení přátelé, ony jsou vykoupený i ty gely. V DM drogerii se mi vysmáli, když jsem si tam na pohodičku přišla jeden koupit, lidi je tam prý brali po desítkách a už nejsou ani na skladě. Sisina podle internetových stránek DM zjistila, že celých sto kusů by se ještě mělo nacházet na pobočce v Palladiu, vyrazila tedy na lov, bohužel to ale nestihla a po příchodu zjistila, že i ty už jsou vyprodané. V tomto okamžiku se projevilo, jak dobře si Sisina před pár lety vybrala partnera. 

Její Chytač jistě má své mouchy, ale v nouzi člověk pozná, kdo stojí za to. Bystrým okem fotbalového brankáře Pražského přeboru si povšiml, že se jim dezinfekce začala objevovat v malých zásobníčcích na záchodech. Aby urval celej ten zásobník a vzal ho domů, to mu přišlo blbý, ale protože věděl, jak moc Sisina po antibakteriálním gelu touží, začal analyzovat situaci. No a že kluk není blbej a zajímavými nápady se jen hemží, vlákna logiky ho dovedla k uklízečce a posléze k její skříni, kde se, jak předpokládal, bude krom hadrů, kyblíků, čisticích prostředků a mýdla jistě ukrývat i dezinfekce. 

Pod falešnou záminkou odchodu na toaletu se v pracovní době vydal k nechráněné skříni, a co nezjistil: Nejen, že skříň byla trestuhodně neuzamčená, ale uklízečka, ta lakotná hydra, tam těch gelů měla ulitejch snad padesát, a ne jen tak ledajakých, ale ve velkém rodinném balení po 300 mililitrech! Chytač se dlouho nerozmýšlel, tady mohla každá promarněná vteřina znamenat odhalení a potupné potrestání, rukou mrštnou jako had (opět se dostáváme k reflexům fotbalového brankáře) jednu lahvičku uzmul a volným krokem ostříleného kovboje zamířil zpět. A jestli si myslíte, že to není žádný hrdinství, zkuste si narvat třistamililitrovou lahvičku dezinfekce s pumpičkou do kapsy skinny fit džínů, nepozorovaně s ní přijít zpátky do plné kanceláře a ještě ji z té kapsy přendat do batohu. Chtěla bych vás vidět. 

Domácnost mé kamarádky tak byla zachráněna a je jí ke cti, že ihned nabídla, že mi taky odleje. Nebylo to však třeba, těsně předtím mi pomohla mamka, která dezinfekci na ruce používá běžně, protože pracuje se školními a školkovými dětmi, kteří jsou, jak známo, největším semeništěm všech chřipek, průjmů a virových onemocnění.

Ono to vlastně moc vtipný není, protože i když nám odborníci říkají, že běžná chřipka zabije ročně mnohem víc lidí, než se to zatím povedlo koronaviru, pravdou je, že o téhle nové hrozbě toho ještě zatím moc nevíme, což je vždycky problém. Bylo by ale dobrý, kdyby se lidi kvůli koronaviru aspoň naučili mýt si ruce po použití záchodu nebo po příchodu z venku domů. Ne, není to samozřejmost. Jako výhodu též vidím, že Chytač díky nebezpečnému manévru zjistil, že by klidně mohl pomýšlet na kariéru v komunistické straně. Ne snad proto, že by nás spasila před koronavirem, ale prostě proto, že komunisti kradou.